Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

GROTBESCHERMING: Inzichten en bewustwording


Download een presentatie over alle aspecten ervan...


Terug naar "Grotbescherming Home"

Blootsvoetse exploratie, ter voorkoming van  moddervervuiling van de formatiesIk ben in mijn speleoloopbaan jammer genoeg al vaak getuige geweest van frappante voorbeelden van vandalisme en van schade door domheid of onwetendheid van speleologen. Maar ook ben ik zelf actief bezig met het beschermen van grotten; en ik heb in dat verband reeds aan menige schoonmaak-of afbakeningsactie deelgenomen.

Ik heb van zowel deze negatieve als positieve ervaringen nogal wat foto's gemaakt.  Deze dienden als basis voor een uitgebreide Powerpoint-presentatie die wordt gebruikt bij de opleiding van nieuwe speleologen in het kader van de basiscursus "A" van het Verbond van Vlaamse Speleologen.

Deze presentatie omvat 64 slides met vele unieke foto's. Zij is het voorbije jaar in het Frans vertaald geworden, waarvoor dank aan Michel Souverville (Arspan), Christian Marget en Marc Legros. De Engelse vertaling deed ikzelf, met een revisie door Tony Knibb en Dave Steer.  In April 2003 vertaalde Sergey Seredin van speleoclub Perovo van Moskou de presentatie in het Russisch. Victor Komarov zorgde voor de revisie ervan.   In mei 2003 kwam de Spaanse vertaling eraan door Evaristo QUIROGA van de Espeleo Club de Gracia (Barcelone)

Je kan deze presentatie online bekijken door op de link te klikken.  Opgelet: 2,5  MB (in PDF-formaat) dus enkel doen als je een snelle verbinding hebt, zoniet, download ze dan en bekijk ze achteraf offline. 

(Tip: met de PgUp/PgDn toets ga je van blad tot blad in de presentatie.  Een druk op de toets "Escape" brengt je in de Adobe Acrobat Reader interface).

Maar je mag ook het bestand vrij downloaden (klik rechts en kies "Opslaan als") en zo ruim mogelijk verspreiden. D.w.z. gebruiken binnen je club voor opleidingsdoeleinden, of tijdens congressen of  sensibiliseringsacties.  Wat niet mag is de presentatie uiteenhalen, wijzigen of de foto's gebruiken voor iets anders!

DOWNLOAD HIER: attentie de file is 2,5 MB groot

Commentaar en kritiek is uiteraard welkom, evenals ander documentatiemateriaal waarmee ik de presentatie kan vervolledigen.

 

Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html