Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up
Pozo Ibarra

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

DE ANIALARRA 1999 EXPEDITIE


Back Omhoog/Up Next

De AN519 - Pozo Ibarra (-347m)
Deze derde Anialarra-campagne was ongetwijfeld de beste en meest vruchtbare uit de reeks. Vorig jaar werd er weliswaar ook een mooie en zelfs diepere grot geëxploreerd (Pozo de los Ni?s, -410 m), maar die exploratie was vrij snel achter de rug en kon dus slechts een kleine groep mensen animeren. De Pozo Ibarra bood heel wat meer weerstand.  We moesten er beroep doen op al onze ervaring in desobstructie (van het uitgraven van de ingang tot het verbreden van de meander); het equiperen was een heel karwei, om maar niet over de toposessies te spreken in zo’n koude en winderige omgeving.   De grot zelf was knap lastig, we maakten er enkele “crues” mee en ons tentenkamp waaide plat.  Maar een kern van zowat 10 personen vloog er dagelijks tegenaan gedurende 2 weken, en zo haalden we onze slag volledig thuis.
De Pozo Ibarra is een gevarieerde grot, met als klapstuk ongetwijfeld de enorme put van 222m, genaamd "The Extremist", die op -125m begint en de bezoeker pal in de reusachtige galerijen van het Systeem van Anialarra deponeert, op -347m diepte.

Klik hier voor het exploratieverslag en de beschrijving van de Pozo Ibarra.

We kenden ook het plezier om in de “collecteur” zelf verschillende tochten te maken, hetgeen het verlangen opnieuw aanwakkerde om tijdens een toekomstige expeditie het vervolg ervan te willen kraken (naar analogie met onze Baticotch-collega’s in de M413).
De Pozo Ibarra is in dit verband een belangrijke vondst, want nu is er eindelijk een veilige en snelle toegang tot het Systeem van Anialarra.  Ook ons topowerk in de ondergrondse rivier, zal zeker zijn nut bewijzen en kan een aanzet zijn tot het volledig hertopograferen van het systeem.

De AN534 - Pozo del Eclipse
De ingang werd gevonden door Herman en Annette, vervolgens werd er solo afgedaald door Paul tot op -30m, en in een ultieme exploratie daalden Jos en Paul en tenslotte een mooie reeks ruime putten af.  Op -120 m werd gestopt boven een nieuwe put, terwijl een fossiele meander wel kon worden gevolgd en tot onze verbazing uitgaf in een grote zaal van zowat 40 m diameter.
Uiteraard zal deze grot in 2000 verder worden geëxploreerd en getopografeerd.

De AN536 - Pozo del Arco
Een hevig, ijskoud blaasgat, gevonden en gedesobstrueerd door Paul.  Voorlopige halte in een meander, voor een kleine blokkeninstorting.  Grote perspectieven.

De AN523
Jammer genoeg heeft de desobstructie van de AN523 (ontdekt in 1998 en zeer gunstig gelegen boven de terminus van het Systeem van Anialarra) geen directe resultaten heeft opgeleverd. Dit risico was echter van tevoren geweten.  Er werd verschillende dagen aan gewerkt doch het blijft een onstabiele puinmassa.

Prospectie & klassiek grotten
Er werd vaak geprospecteerd en dit leverde vele ingangen op, de ene al interessanter dan de andere.  Een aantal van hen zal in 2000 verder worden onderzocht of gedesobstrueerd worden.   Ook maakten we enkele grote oppervlaktetoipo's (in totaal meer dan 1000m) waardoor de coordinaten van de ingangen van de voornaamste grotten op de Anialarra konden worden bepaald.

Tenslotte werd er door een duo, Marc en Frank, nog "even" afgedaald tot op de bodem van de Couey Lotge, -600 m diep!

Klik hier voor het verslag van de Anialarra 2000 Expeditie!
 
Back Omhoog/Up Next

 

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html