Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

DE ANIALARRA 2001 EXPEDITIE
Preview + kandidaten gezocht!


Back Omhoog/Up Next

Ben je de klassieke speleoreisjes beu?  Altijd maar die platgelopen grotten; nadoen wat anderen je al duizend keer hebben voorgedaan!
Dan ben je dringend toe aan een paar weken "exploratie-speleologie"!  Nieuwe grotten zoeken, bestaande grotten verlengen en in kaart brengen, onbekende putten equiperen en afdalen...
Heb je minimum een week tijd in augustus 2001?  En schrikt een diepe grot je niet af?  Neem dan onmiddellijk contact op met ons, want dan ben je de man/vrouw die we zoeken! 

DE 5DE ANIALARRA INTERCLUB

Het hoogtekampDe Anialarra is een woest kalksteenplateau, gelegen op de Frans/Spaanse grens van de Pyrenee?, en maakt deel uit van het  wereldberoemde Pierre-St-Martin gebied.  In dit gebied bevinden zich actueel zowat 500 km aan grotten, waaronder 4 die dieper zijn dan 1000 meter!  Het potentieel is echter nog steeds zeer groot, een theoretische diepte van 1700 m is er haalbaar!

De expeditie gaat naar goede gewoonte door in augustus (van 4 aug tot 1 sept).  Kampplaats zal enerzijds de gezellige Camping Ibarra in Ste Engrace worden, anderzijds zal een hoogtekamp voor een 6-tal personen worden ingericht op onze "vaste plek", op 2100 m hoogte, "in the middle of nowhere". 

Net zoals andere jaren, wordt de organisatie waargenomen door SC Avalon, maar zullen mensen deelnemen van diverse clubs.  Momenteel zijn dit mensen van SC Avalon, Technico, Speleo NL, en iemand van de FFS.

Het programma is opnieuw ambitieus en overladen, vandaar dat we nog steeds (en dringend) op zoek zijn naar enkele mensen die de ploeg kunnen versterken!

OBJECTIEVEN

  • Vorig jaar ontdekten we, nabij het diepste punt van het Systeem van Anialarra (-648m), een vervolg van zowat 400 m lang dat ons mogelijkerwijs voorbij de terminus van de grot zou kunnen brengen. Voorbij deze terminus liggen kilometers maagdelijke en allicht reusachtige gangen op ons te wachten.   Het spreekt vanzelf dat er zal worden verdergewerkt in dit deel.
  • Reeds twee jaar zijn we bezig met het (her)topograferen van het grotsysteem.  Dit karwei is goed gevorderd, en er zal nu vooral in de stroomopwaartse zone aan worden verder gewerkt.
  • Als ingang tot het systeem, overwegen we om ditmaal de AN51 te gebruiken, een 400 m diepe puttenreeks die nooit getopografeerd werd (wat dan ook zal gebeuren)
  • Vorig jaar ontdekten we verschillende interessante grotten op het plateau.  In sommige hiervan is slechts weinig werk nodig om door te dringen tot hun vervolg. Dit zal dan ook zeker gebeuren.
  • We zullen verdergaan met de systematische prospectie van het gebied.  Hierbij krijgt een ploegje van 2 personen, een vierkant van 100x100m toegewezen, dat zij minutieus moeten uitvlooien.  D.w.z.: elke put afdalen, inventariseren, in kaart brengen (NB: er zijn minstens 400 van zulke vierkanten!).  Dit is het echte avontuur!
  • En, onder voorbehoud, zullen we "tussendoor" een traversée van de Pierre-St-Martin doen (T?e Sauvage-Verna)

WERK ZAT, dus!

WANNEER?

De eerste spit wordt in een "maagdelijke" grot gezet!Zoals gezegd, in augustus 2001.  Je komt best  minstens één week, maar beter nog twee weken of meer.   Echter, de toelatingen moeten voor eind april worden aangevraagd.  Aarzel dus niet als je je geroepen voelt!

WIE?

Voorafgaandelijke ervaring in verticale grotten is vereist.    Equipeerervaring is geen noodzaak, wel een perfecte en autonome kennis van de enkeltouwtechnieken.

Familie en kinderen zijn welkom, vandaar dat we in de vallei een basiskamp hebben op een camping.  De streek telt enkele toeristische bezienswaardigheden (bv. Gorges de Kakouetta, Holcart? en men kan er heel mooie wandelingen maken (bv. Gorges de Ehujarr?.  De omgeving is heel mooi; en er zijn vele pittoreske Baskische dorpjes te bewonderen.

MATERIAAL?

Je hebt een volledige persoonlijke speleo-uitrusting nodig.  Verlichting met carbuur.  Eventueel pontonni?e (enkel voor wie op -650 gaat werken).  Geen neopreenpak!
Alle collectief materiaal (touwen, karabiners, equipeermateriaal, boormachines, radio's, desobstructiemateriaal, tenten, slaapzakken-en matten (zowel ondergronds als bovengronds), eten voor hoogtekamp en in de grot, carbuur, ... worden door SC Avalon voorzien!  Hiervoor wordt wel een kleine bijdrage in de onkosten gevraagd (zie verder).

KOSTEN

Niet-Avalon-leden betalen 500 Fper week.  Avalonleden 250 F/week.

 

Back Omhoog/Up Next

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html