Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

TROU BERNARD (MAILLEN)
Drie te gekke weken in den Bernard..


 

Wat voorafging  
In juni 1993 vergroot Bibiche een klein maar geventileerd gaatje dat zich net onder het begin van de Puits Franz bevindt. Van zodra het groot genoeg is (t.t.z. een extreme étroiture) passeert hij en vindt een smal galerijtje van een 3tal meter lang. Hij wil er mijn mening over kennen; in september 1993 nemen we er samen een kijkje. We stellen vast dat de tocht uit een minuskuul spleetje in de linkerwand afkomstig is. Daar we amper 3 meter onder de ingang van de grot zitten, concluderen we dat de tocht mogelijk van buiten komt en dat grote werken vrij zinloos zijn. Bibiche noteert het zaakje in één van zijn notaboekjes als zijnde "te herbekijken".

CartoonDe Number One??

Op vrijdag 25/11/94, nadat Bibiche de toegangsétroiture eerst nog wat verbreed heeft, nemen we er met zijn drie? (Bibiche, Koen en ik) opnieuw een kijkje. Met wierook stel ik vast dat de tocht niet van boven in de spleet (dus richting uitgang) komt, maar vanonder. Dus toch interessant??. We besluiten onmiddellijk tot de actie over te gaan. De Hilti en de nodige krachtige middelen (Hilti-patronen) erbij gehaald, en na amper 2 uur knallen belanden we in een zaaltje dat vervolgt in een grote (2m x 5m) galerij. Alles; de wanden, de vloer, de blokken zijn gitzwart van de carbuurdampen ... première?? Neen want een tiental meter verder vinden we een stukje touw ... hier zijn we niet eerst. Koen en Bibiche zijn overtuigd dat we in de Number One zitten. We dalen verder af tot een put ons tegenhoudt. Het is al laat en we besluiten er een punt achter te zetten. We dienen een half uur lang te zoeken om de sleutelpassage terug te vinden waarlangs we zijn binnengekomen, ze is goed verborgen achter een blok. Uitgelaten als kleine kinderen rijden we huiswaarts (met een omweg via Café au Rocher uiteraard, waar Bibiche al dadelijk zijn mond voorbijpraat).

De Number Two ??

Zondag 27/11/94 dalen we in extase de Number One af. We spitten de put uit, dalen af en belanden in een zaaltje. Een nieuwe put presenteert zich; hij begint zeer smal en er hangt een oud rood klimtouw in omlaag. "Goddomme Koen, dat is hier even smal als in de 3 Pedales in de Number Two!" Terwijl ik de put herequipeer, zoekt Koen wat rond en belandt in een serie dalende putjes. Wanneer hij me dat nieuws meldt, komen we bijna gelijktijdig tot inzicht: die putjes zijn de Puits des Fous, de put waaraan ik nu bezig ben is inderdaad de 3 Pedales: 't is hier de Number Two! Ongelooflijk: vroeger hebben we deze Réseau wel 5 keer gedaan... om nu pas de zaak te herkennen.

Intussen is Bibiche ook gearriveerd. "De Number Two, da's interessant", merk ik op, "want beneden in de Puits des Fous daar is nog veel potentieel. Vroeger reeds hebben we daar al wat geëxploreerd maar het was te ver om er met zwaar materieel te geraken". Allen daarheen dus! De 4 putjes zijn gauw afgedaald, ze vervolgen in een magnifieke rechtlijnige galerij van een 50-tal meter lang, maar vaak smal. Ten einde wordt het een ondoordringbare maar geventileerde meander. We zijn er zeker van dat deze galerij ons wegvoert van de centrale as van de Bernard, we baseren ons hierbij op een kompasrichting die we hebben genomen bovenaan de Puits des Fous. Een middag lang werken we er met de Hilti in bangelijk nauwe en moeilijke omstandigheden en vorderen aldus 5 meter in een smalle maar 4 meter hoge meander. Te vervolgen.
Gauw even naar de Rocher om te melden dat we niet in de Nr One maar wel Nr Two zitten.. tot volgend weekend mannen!

Zondag 4/12/94: een mens mag zich ook al eens amuseren, en voor de lol plannen we de eerste "traversee" van de Bernard. Rudi en ik vertrekken in de Number Two. Onderweg halen we er alle oude touwen uit en plaatsen een 5tal nieuwe spits zodat nu alles perfekt wrijvingloos kan worden geëquipeerd. De oude en vaak rotte spitplaten weerstaan niet aan enkele klappen met de hamer...

In de meander SSN kruisen we het andere trio van de club, die langs de klassieke kant zijn afgedaald. Al desequiperend klimt elke groep in "zijn" kant omhoog. Na amper 4 uur staan we buiten.

De Number Three?

Vrijdag 9/12/94: Jaak en ik werken verder beneden in de meander van de Puits des Fous. Technische problemen hinderen ons echter en we maken weinig progressie. Finaal geven we er de brui aan en we zoeken Koen en Bibiche op, die heel de dag een nauw gangetje hebben liggen verbreden. Een tiental meter voor we hen bereiken, merkt Jaak een klein meandertje op en gooit er een steentje in... het dendert eindeloos omlaag. Hoera, een put. Er zal wel moeten verbreed worden, en onze Hilti is "plat" en we hebben niet de juiste boor bij. Gauw naar de anderen. <<Komaan gasten, wij hebben een put gevonden, geef jullie boormachien maar hier>>. Groot protest want ook zij beweren "bijna een doorbraak te hebben". "Onze" put lijkt toch wel interessanter en al gauw vangen we verbredingswerken aan. Geruime tijd later krijgen we zicht op de zaak: onder de nauwe meander opent zich een klokvormige put. Het is alweer avond geworden, we hebben toch geen touw bij, en we zetten er een punt achter.

Zondag 11/12/94: in de vaste overtuiging een groot vervolg (zeg maar de Number Three) te ontdekken, verbreden we (Annette, Jan, Rudi en ik) het begin van de put. Verbreden is een groot woord, want de toegang tot de put blijft een versmalling van formaat, de Bernard waardig. Eronder dalen we een magnifiek gecorrodeerde put af, die in trappen omlaag voert om op zowat -25m in een ondoordringbare spleet te eindigen. Jammer maar helaas... geen Number Three dus.

Om de dag te besluiten zetten Rudi en ik nog een lading in de eindmeander van de Puits des Fous. Intussen heeft Bibiche samen met twee vrienden (Joël en Georges) de hele dag verder aan zijn gangetje gewerkt, waar hij echter nog steeds niet doorheen is...

Een enorme put... de Number Four??

Vrijdag 16/12/94: Jaak en ik ruimen de resten van de werken beneden in de Puits des Fous. Na een uurtje verbredingwerken kunnen we een 2tal meter afdalen in de meander. De zaak verbreed... en we zijn weer vertrokken in een mooie galerij. Na 5 meter wordt het lager en lager, we kruipen door een actief gangetje en vrezen op een sifon te stranden. Maar nee, het wordt weer hoger en we arriveren voor een uiterst smalle spleet. Jaak slaagt erin ze te passeren; het is echt op de limiet (max 20 cm breed over 1 meter lengte). Ik volg met moeite; de galerij wordt groter, onze stemmen echo? hol.. we naderen een grote ruimte. Plots opent zich aan onze voeten een enorme put. Wel 8 meter breed, onder ons is het 6 meter diep, boven ons torent de schacht wel 20 m omhoog. Zelfs de anders steeds ijzig kalme Jaak wordt zowaar uitbundig. In extase spurten we terug naar buiten om touw te halen, ons intussen de meest uiteenlopende voorstellingen maken van het enorme vervolg dat ons te wachten staat. Onderweg kruisen we eerst Koen en vervolgens Bibiche. Een uur later staan we allen aan de rand van de put, gewapend met touw, spits en een sterke halogeenlantaarn waarmee we de put uitlichten. Koen zwenkt vakkundig de straal over en weer tot ze... op een hoopje carbuur tot stilstand komt. CARBUUR??? Met afgrijzen bekijken we de zaak wat beter. Bibiche komt in een flits tot besef: <<c'est le Grand Puits!>>. Terwijl Koen en Bibiche van vreugde een indianendansje uitvoeren, zakken Jaak en ik van teleurstelling op de grond ineen... Gelaten plaats ik twee spits en daal de resterende 6 meter af tot op de ons zo welbekende bodem van de Grand Puits.

Pas in Café au Rocher is de ontgoocheling wat verwerkt en scheppen we allen vreugde in deze nieuwe verbinding.

Tot slot

Dazkzij deze recente ontdekkingen heeft de Bernard veel aan sportief potentieel gewonnen. Ook wel wat verloren uiteraard, want de exploratie van de Number Two was vroeger een pittige zaak... tot op de dag (een jaar of 4 geleden) dat iemand totaal ongevraagd heeft besloten het spul van boven tot onder vol vaste touwen te hangen. Toen was de lol er voor mij wel af.

Vanaf nu kunnen meerdere ploegen tegelijk in de grot zitten, zonder mekaar teveel in de voeten te lopen. Een traversee Number Two-Klassieke Réseau is nu mogelijk en wel via twee wegen die qua sportiviteit (lees moeilijkheid) mekaar waard zijn: ofwel langs de Puits des 3 Pedales/Visionaire/Veuve Cliquot/Meander SSN naar "la Cave", ofwel langs de Puits des Fous naar de Grand Puits. Dit laatste circuit is niet te onderschatten want de meander beneden de Puits des Fous is flink lastig, en vooral de étroiture (Etr. de l'Hesitation) net voor de Grand Puits is extreem smal en zal 3/4 van de doorsnee speleos het leven flink zuur maken (NB: Belgische speleo's: knal deze étroiture niet open... de Bernard zonder étroitures zou verschrikkelijk zijn) .

Qua materiaal dient U alles te voorzien, want alle vaste touwen zijn verwijderd. Via de eerste weg hebt U aan een C65 en een C15 genoeg om de meander SSN te bereiken, langs de andere weg aan een C30 (puits des Fous) en een C8 (Grand Puits).

Tot slot zal deze nieuwe toegang tot de Number Two ons toestaan om de topo van de gehele grot op een wat gemakkelijkere manier te herdoen, wat wel nodig is. U hoort er nog wel van.

Werkten mee: Rudi Bollaert, Georges Delaire, Paul De Bie, Jan Geboers, Joël Hosselet, Jaak Joris, Philippe (Bibiche) Lacroix, Koen Mandonx, Annette Van Houtte

Klik hier voor een topo

 
 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html