Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

CHANTOIR DES FAGNOULES
E? van de spannendste explo's van de voorbije jaren... deel 5


Back Omhoog/Up Next

De ?eliminatie? van de sifon 2

We waren einde 2004. We hadden nu wel een ingenieus systeem ontwikkeld om de sifon 2 droog te leggen, maar ideaal was het niet.

Esthetisch gezien was het een draak. In plaats van een mooie, bruisende rivier liep er nu 140 m felrode buis door de grot, en was er een lelijke dam, met nog lelijker rioolbuizen.  Veilig was het ook niet echt. Bij hoge waterstanden (bv. een plotse regenbui) kon de buis het debiet niet aan en liep de sifon weer vol. En op het diepste punt van de sifon bleek er een kleine watertoevoer te zijn, die de zaak op een half uur tijd weer onder water zette. Dit betekende dus: permanent pompen. Dat kostte ons een fortuin aan benzine, want de stroomgroep buiten lustte superbenzine zoals speleo?s Rochefort 8? lusten! We waren zeer afhankelijk van de techniek: de stroomgroep en pompen. Daarom bleef er steeds iemand voor de sifon, terwijl de anderen erachter gingen exploreren. Na een paar emoties (stroomgroep uitgevallen, pompen defect enz) die telkens tot gevolg hadden dat de ploeg achter de sifon in zeven haasten moest terugkeren, hadden we er genoeg van.

Die sifon moest weg! Wij wilden onze mooie rivier terug, en vooral met een veilig gevoel kunnen exploreren. Dit leek een bijna onmogelijke opdracht. We spraken over een sifon van 13 m lang met een diepste punt op -3m, gevolgd door een tweede sifon van 5 m lang die echter vrijwel horizontaal was. Ondanks de sceptische blikken van de clubgenoten was ik vastbesloten. Een precieze topo leerde mij dat, mochten we voorbij de sifon een gracht graven van 50 cm diep, het water niveau zou zakken. Hierdoor zou de sifon nog slechts 2m50 diep en 10 m lang zijn, en de tweede sifon zou veranderen in een voute-mouillante van 5 m lang met 30 cm lucht!  Hieronder mijn eerste "plan de campagne"... deze schets is een verzamelaarsobject geworden!

Die gracht moest wel zowat 30 m lang zijn want daar ging de vloer nogal flink omlaag zodat het water niet kon terugstromen. En zo kwam het dat een stel maffe Avalonners een paar weekends achter elkaar met pikhouweel en schop zich een weg groef doorheen een harde laag van rivierkeien. Maar, het resultaat mocht er zijn! De berekeningen klopten: het water zakte fors. Er resteerde nu nog ?enkel? het maken van een 10 m lange tunnel doorheen massieve rots.

In mijn na?iteit dacht ik dat we deze klus voor einde van 2005 zouden kunnen klaren. Intussen zouden we de exploratie en topografie van het Réseau post-sifon totaal bevriezen, hoe groot de verleiding en het potentieel ook was.

Avalon veranderde dus in een soort tunnelboorfirma. Ik bespaar je de technische details, maar het werd een waanzinnig project. En het koste ons handenvol geld, honderden Euro?s aan benzine, de aankoop van een zware Hitachi boor/breekhamer en ander spul. Om de 2 ?3 weken trok een groepje die-hards (4 ?5 man) naar de Fagnoules voor een dag stof, lawaai en het versleuren van tonnen puin die 15 m voor de sifon kunstig werd opgestapeld. Maar ook ?big fun? en kameraadschap, en dit alles onder het motto ?l?Union fait la Force?.

2005 eindigde en 2006 kwam. De werken schoten goed op maar alles duurde toch langer dan verwacht. 25 dagen werk na de start van dit gekkenwerk zagen we eindelijk het licht aan het einde van de tunnel. We hadden intussen wat hulp gekregen van Bibiche, die er een persoonlijke erezaak van had gemaakt die gracht achter de sifon NOG een halve meter dieper te maken (het maximum haalbare, overigens). En hierdoor zakte het water in de sifon nog meer, en verminderde de hoeveelheid werk die wij moesten doen. Einde juni 2006 was de situatie: de sifon is over vrijwel de hele lengte passeerbaar! Niet droog uiteraard, tot aan de nek in het water. Neopreenpak vereist dus. Bij Avalon staat de champagne gereed, en we staan vooral te popelen om de exploratie post-sifon verder te zetten.

Oh ja, dit is nog best grappig: De Sifon 2 doopten we origineel de ?Siphon Terminal?. Echter nadat hij in 2003 door de duikers werd gepasseerd, en dat we via ons buizensysteem een middel hadden gevonden om hem droog te passeren, werd dat ?Siphon Ex-Terminal?. Binnen zeer korte tijd verandert de naam nog eens en wordt het ? ?Siphon Ex-termin?

Back Omhoog/Up Next

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html