Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

Hot News NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT


NOVEMBER 2006

Anialarra III: de 20 km voorbijGalerie Yoko Tsuno

Dank aan iedereen die duimde voor een week mooi weer.. want we kregen het.  En dus konden we met Allerheiligen weer vier dagen naar hartelust exploreren in het Systeem van Anialarra.

Waarheen ging nu die zijrivier? Naar de Gouffre des Partages?  En hoe ging de Galerij Terranef verder?  Leidde ze via fossiele verdiepingen naar de AN8, of verschafte ze ons opnieuw toegang tot de rivier, achter de eindsifon van de Rivière Haddock?  En dan die hele zone rond de Galerij Rantanplan; waar nog minstens 10 zijgangen moesten worden geëxploreerd en in kaart gebracht. Hoe liep dat af?  Lees er alles over... hier!

OKTOBER 2006

Anialarra III: een gokje!

Jawel... de eerste week van november gaan we weer naar de Anialarra. Doel is een 4 ?5-daagse trip in het systeem te maken, waarbij we gaan proberen de topo-achterstand bij te werken. Er zijn immers nog vele honderden meters niet opgemeten van de  in augustus/september geëxploreerde galerijen, en dat zit ons serieus dwars.  Hebben we nog tijd over, dan wagen we uiteraard nog een stukje exploratie... er zijn objectieven genoeg!  Natuurlijk, zo laat in de herfst naar daar gaan is een grote gok, want als er sneeuw ligt of valt dan wordt de hele onderneming vrijwel onmogelijk. Dus duim allemaal met ons mee, voor een weekje heerlijk herfstweer!  Meer nieuws krijg je binnen een paar weken.

Chawresse-Veronika... een nieuwe verbinding!

Zondag avond 15/10/2006, rond 17u, heeft een trio Avalonners (Rudi Bollaert - Bart Saey - Paul De Bie) de tweede verbinding Chawresse-Veronika gerealiseerd.   Twee?twintig jaar na de eerste verbinding (in 1984, door GRSC) zijn beide grotten dus nogmaals met elkaar verbonden, maar wel op een totaal andere plaats!  Een enorm circuit is aldus mogelijk. Lees hier verder...

SEPTEMBER 2006

Anialarra Exp? Sept 2006: eindelijk... de rivier

We zijn dus terug. Na, voor wat mij betreft, de opwindendste 4-daagse in het Systeem tot nu toe. En inderdaad "historisch".

We hebben dus de rivier teruggevonden. En dat via een balkon dat hoog in een grote zaal uitkomt: de Salle Castafiore. En van beneden komt het gedonder van de rivier omhoog! In die rivier (la Rivière du Capitaine Haddock) hebben we stroomopwaarts zowat 350 m afgelegd (einde op sifon), stroomafwaarts (na het doorkruisen van de Salle Castafiore) ook een paar honderd meter tot aan een sifon. De sifon zijn we al ver voorbij via een grote fossiele galerij hoog erboven, de Galerie Terranef, met veel tocht en einde op een tweesprong.

Andere hoogtepunt is de ontdekking van een heel grote zijrivier... misschien wel het water van de Gouffre des Partages!   Lees hier alles over deze spannende exploratie.

 

Memoires van een holenmens

Ik ben reeds sedert 1980 met speleologie bezig en heb steeds een summier dagboek bijgehouden van al mijn ondergrondse avonturen.  Ik schrijf graag, en sommige van die avonturen zijn gewoon leuk, spannend of interessant.  Speciaal voor het tijdschrift "Spelerpes" van het Verbond van Vlaamse Speleologen, ben ik in 2006 begonnen met een reeks kortverhalen onder de titel "Memoires van een holenmens".  Ik plaats ze tevens hier op de website (als PDF bestand), echter enkel nadat ze in Spelerpes zijn verschenen. En wie weet, binnen een jaar of tien, bundel ik ze tot een boekje!   Veel leesplezier.

AUGUSTUS 2006

Anialarra Exp?2006: take me to the river!

We kunnen terugblikken op een zeer intense en geslaagde expeditie. 

In het Systeem van Anialarra topografeerden we iets meer dan 1000 m aan nieuwe gangen.  Het grotsysteem stijgt in lengte van 16,8 naar 17,8 km.  Wat (symbolisch dan) belangrijker is, de diepte van de grot steeg van -648 naar -707 m.

We stopten “op niets” (een klim) in een grote canyon, en hoorden de zo gezochte rivier (of een andere) via een eenvoudig te desobstrueren passage. In de zone Rantanplan zagen we een massa galerijen vertrekken, waarvan niet één bezocht werd.

We overbrugden weer een stukje richting AN8, maar nog steeds zitten we in fossiele galerijen die richting “puttenreeks AN8” lopen, terwijl we van de twee kilometer ontbrekende rivier tussen beide grotten nog geen meter hebben ontdekt.   Feit is dat we nog 250 m moeten zakken om uit te komen in de collecteur van de AN8, zo ergens rond de -950 m dus.

De FR3, een mythische grot uit het JF Pernette tijdperk, werd opnieuw gespit, geëquipeerd, en getopografeerd. We hopen deze grot snel met het Systeem van Anialarra te kunnen verbinden.

Lees hier verder over onze avonturen in het Anialarra Systeem in augustus 2006....

 

De website werkt weer!

Amper twee maanden nadat de website was verhuisd naar een nieuwe provider begon de miserie. Zijn servers werden een paar maal gehackt en op de duur legde hij er het bijltje bij neer.  Ga dus nooit in zee met www.Netwrite.nl

Intussen zijn we verhuisd naar www.PCextreme.nl en tot onze grote tevredenheid. De boel draait weer en we kunnen jullie dus weer op de hoogte houden van onze bezigheden.

 

JULI 2006

Fagnoules: de sifon 2 is (eindelijk) "weg" ...  

 
Vrijdag 21 juli, Belgiës nationale feestdag, was de ideale dag om geschiedenis te schrijven. Die dag veranderde de naam van de tweede sifon van de Fagnoules van "S2-Siphon Ex-terminal" in "S2-Siphon Extermin?quot;.
Inderdaad, na bijna 2 jaar van zware en frequente desobstructiewerken, is de sifon eindelijk "droog" passeerbaar, en dat gebeurde dan ook op 21 juli 2006.  Pompen is voortaan niet meer nodig, de sifon kan worden gepasseerd in neopreenpak, met het water tot aan de nek weliswaar.
Aldus komt een einde aan de grootste desobstructie binnen onze clubgeschiedenis, en bij mijn weten één van de grootste in dat genre uit de Belgische speleogeschiedenis.  Doorheen pure rots werd een tunnel gemaakt, meer dan 10 m lang, 2m50 hoog en 1m breed.  Een dergelijke desobstructie, maar dan verticaal, werd in de jaren 1974-1978 uitgevoerd door de SC de Belgique, en wel om de sifon 1 van de grotten van Hotton te omzeilen: de 10 m diepe Puits Atlas Copco.  In Hotton geeft die put toegang tot meerdere kilometers magnifieke galerijen. We hopen dat ons werk in Fagnoules tot eenzelfde resultaat zal leiden...!
 
In de Fagnoules wacht ons nu het verwijderen van de hele constructie (buizen, dam) die gedurende 3 jaar heeft gediend om de sifon 2 te kunnen leegpompen tijdens de desosbtructiewerken.  Daarna vliegen we volop in de verdere exploratie van het Réseau achter die sifon.

JUNI 2006

Fagnoules: nieuwe duik

Ruim een jaar na de vorige duik, op zaterdag 24/6/2006, kwamen de duikers nog eens verder doen. De Siphon Moche werd gedoken, weer niet zonder problemen, want de passage is zeer laag. Het duo groef 3 uur lang in het gangetje boven de ondoordringbare S7...  lees hier verder (je vindt er een leuke videoclip)

Inderdaad, de Fagnoules-pagina's werden opgesplitst, opgesmukt en uitgebreid. Want we zitten daar niet stil. Kijk hier zelf maar.

Anialarra in 3D

Heb je Google Earth 3, dan kan je een virtueel bezoek aan de Anialarra brengen. Op deze pagina vind je alles wat je weten moet.

16/6: Yippie: een doorbraak

In Hamoir zijn we vrijdag eindelijk in iets "groot" doorgebroken.  We kunnen eindelijk rechtstaan (want hier en daar wel 10 m hoog) en het loopt op diverse plaatsen verder.   We schatten nu zowat 125 m te toegevoegd aan de oorspronkelijke 52 m van de grot D.  En we denken zelfs te kunnen verbinden met de Grotte Norbert, waardoor een plezant traverseetje zou ontstaan in een grotsysteempje van minstens 200 m ontwikkeling.  En 't is nog niet gedaan daar!

MEI 2006

Paul in de Grotte Norbert25/5: Heet van de naald: ontdekking "Grotte Norbert"

Een half uurtje werken in een blaasgat in Hamoir, leverde een totaal nieuw grotje op, ter wereld gebracht door vroedvrouwen Frank en Paul, om 12u23.  Voorlopig reeds een meter of 20-25 lang en -7m. En nog zicht op vervolg(en) met "bangelijke" tocht. Temperatuur van de boreling: 8,9?C. Een plezante hemelvaartsdag. En wordt vervolgd. 

Klik hier voor een video van deze ontdekking - 3 minuten (8 MB!)

Ter nagedachtenis van onze speleovriend van het eerste uur Norbert Debrauwere (SC33), overleden in december 2005, wordt dit grotje "Grotte Norbert" genoemd.  Ook al blijft het misschien een bescheiden grotje, het zal de herinnering aan hem levendig houden. Overigens, Norbert was ook een bescheiden iemand!

 

Waar zijn we mee bezig?

Bart bewondert de zo pas ontdekte concretiesDe voorbije paar maanden hebben we ons toegespitst op twee bekende grotten in de Ourthe-vallei. In de eerste grot (Grotte D., die overigens volgens onze bescheiden mening een groot potentieel heeft) zijn we na een 5-tal zware desobstructiesessies al zowat 25 meter opgeschoten. Of anders gezegd, we hebben dit grotje al zowat verdubbeld :-). Voorlopig blijft alles klein en laag, maar we worden geleid door een stevige "courant d'air" dus aan opgeven wordt niet gedacht.

In het andere grotje werd na drie desobstructiesessies een mooi vervolgje geëxploreerd. Zie foto hiernaast... er is geen beter gevoel dan als allereerste mens ter wereld zo een druipsteenformatie te mogen vinden en bewonderen!   Ook in deze grot blijft nog werk aan de winkel.

Daarenboven blijft een kleine schare "die-hards" driftig verder wroeten in de N4 (zie januari), die ons echter het leven niet gemakkelijk maakt,  en gaan we met de regelmaat van de klok naar de Fagnoules waar één van de grootste desobstructies in de Belgische speleogeschiedenis stilaan ten einde loopt: de eliminatie van de "ex" eindsifon van de grot. 

Bart gaat met de breekhamer tekeer

Bijna anderhalf jaar reeds zijn we bezig aan deze meer dan 10 m lange en 3 m diepe sifon. Achter deze sifon ligt meer dan 700 m grote en gevarieerde galerijen.  Eens de sifon "weg" zal de exploratie en topografie van de Réseau post-sifon eindelijk kunnen verder gaan, en zullen de duiken in de geheel stroomafwaartse sifons worden hervat.

Kom hier binnenkort dus nog eens kijken.!

 

APRIL 2006

We zijn juist terug van een fantastische vakantie in de Franse Herault en Aude. We deden een aantal schitterende grotten en dat in een al even mooie omgeving.  Ook kenden we het genoegen om mee te exploreren in een nieuwe grot, waar we +/- 700 m magnifieke galerijen vonden met een voorlopig einde op -330m.   Een week met veel emoties dus, en uiteraard veel foto's.  Beleef het mee, met de nieuwe fotogalerij "Herault-Aude 2006".

 

MAART 2006

Nieuwe fotogalerijen

De fotogalerijen werden totaal hernieuwd.  Hopelijk vind je de nieuwe look geslaagd.   Deze werd gemaakt met JAlbum, heel goede freeware software.   Er zijn ook 2 galerijen bijgekomen, één over de aragonietgrotten van de Aude, één over de Bois de Waerimont.

Tip: Druk F11 om je browser in een groter scherm te zetten, zo zie je de hele foto en het commentaar eronder.

Ga naar de fotogalerijen

JAN 2006

Chantoir N4... we blijven volhoudenN4

... maar het is zeker niet evident!  Veel en ijskoud water, alomtegenwoordige modder, en vooral een bijzonder smal vervolg dat van de eerste tot laatste centimeter moet verbreed worden...  voeg daarbij nog de winterse omstandigheden van de voorbije maanden en je hebt alle ingredi?ten voor een pittige desobstructie.  Nochtans houdt de N4-ploeg het nog steeds goed vol... hoewel er toch wat twijfel begint te knagen. Het blijkt een jonge, dus smalle chantoir te zijn.   Zit er wel een ruimer vervolg achter of blijft het zo verder lopen?  Van zodra we nieuws hebben, goed of slecht, kom je het hier te weten!

 

Activiteitenverslag 2005 nu online

Het was weer een superdruk jaar voor Avalon, met meer dan honderd activiteiten in binnen-en buitenland. Hier vind je het verslag van een heel jaar speleoplezier...

 

Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html